Första veckan

Så har första veckan på Sötåsen kommit och gått! I måndags började vi med upprop och info i Gula villan. Det blev en dag med mycket info, både om skolan och om utbildningen.
 
 
Tisdag började vi med en tur i skogen tillsammans med Britt-Marie som berättade om olika växter. Vi fick samla material att ta med oss tillbaka till skolan och ha till buketterna. Det blev fika i uteklassrummet i skogen, som sedan följdes upp med företagsekonomi. Väldigt intressant, och då är jag ändå den som vaken gillar eller är vidare bra med siffror och sånt, men jag tror att det är väldigt nyttigt att ha lite kunnade om hur det fungerar att driva ett eget företag.

 
Sen var det äntligen dags att börja greja med blommorna. Röda rosor (rosa), röda kryssantemum (chrysanthemum x morifolium) och läderblad (rumohra adiantiformis) fick vi till vårt förfogande. De skulle snittas och sättas i vatten med rätt temperatur (fingervarmt till rosornas vedartade stjälkar). Trodde att det skulle vara svårt att snitta eller att jag skulle lyckas snitta mig i fingret, men det gick faktiskt bra. Vi läste i boken Binderi Design Teknik av Dorthe Vembye (a.k.a Blomsterbibeln) om hur och varför man snitta blommorna och hur man inte skulle göra. Inte skära för kor snitt, inte för ytligt eller med en "flärp" längst ner. Bra med bilder att jämföra med så att man visste om man gjort rätt eller fel.
Stannade en stund efter skoltid och pysslade lite med sakerna vi hittat i skogen, gjorde en liten "bordsdekoration" av en gren och några eklöv och rönnbär.
 
 
Så på onsdag var det äntligen dags att börja binda buketter. Först gick vi igenom lite om bukettens historia och olika stilarter och så spiraltekniken, som var den tekniken som vi skulle börja med. Det går ut på att man lägger stjälkarna i kors och sedan vrider buketten allt eftersom man gör den och på så vis bildar stjälkarna en spiral som gör att buketten håller samman bättre och blir lättare att hantera. Nytt för mig, men det gick också rätt så bra att få in snisten på. När man väl hade fått in det var det lättast att inte tänka så mycket, utan bara göra.
Däremot var det inte lika lätt att göra snygga, tilltalande buketter, men det kommer förhoppningsvis med tiden.
 
 
Det blev mycket plock med blommorna. Bukett efter bukett formades, bands, fotograferades och visades för Maria för att sedan tas isär och göra om på nytt. Mängdträning, mängdträning.
 
 
Fortsatte med buketterna på torsdag. Inte alls lika roligt då det bara kändes som om man satte ihop buketterna på exakt samma sätt utan att få någon variation. Fokuserade mer på att gå igenom kompendierna vi fått och läsa i boken, också nyttigt.
 
 
Fredag fortsatte på liknande vis även den. Hade personligt samtal med Maria dessutom, för att höra lite mer om var jag tänkt ha min lärlingstid och så. Känns jättebra att jag ska få komma till Mobackes, tror verkligen att jag kommer att trivas bra där med deras stora utbud och trevliga personal.
Vi hade en kort dag i skolan, så efter lunchen kilade jag tillbaka och hjälpte till att packa upp nya krukor och vaser. Ställde upp allt i hyllorna i klassrummet, ordnade med de gamla vaserna och diskade ur dem och såg till att de också kom upp snyggt. Perfekt tillfälle att göra sånt som också ska skötas i en butik, samt träna lite på exponering. Klockan fem kände jag mig nöjd för dagen och knatade tillbaka till internatet för en lugn helg.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback