Glameliros

Idag fick vi göra nåt som jag verkligen har sett fram emot - glameliros, eller limmad/sydd ros som det också kallas.
 
I en glameliros utgår man ifrån en ros och bygger sedan på den med kornblad från flera rosor, som man limma fast efter hand.
 
 Grunden till min glameliros
 
Man börjar med att välja ut en bra ros att ha som centrum. Den ska gärna ha ca 10 cm stjälk kvar för att man rosen ska bli stadig och för att man ska ha något att bygga ut ett handtag från, men glamelirosorna kan även limmas fast på en bottenplatta eller liknande.
 
 
När man plockat bort eventuella fula blad och fått till en bra centrumros börjar man med att tråda stjälken för att ge rosen mer stadga så att den inte knäcks av tyngden, samt för att få en stabil bas till handtaget. Vi trådade med två trådar, storlek ca 20-21, som stacks in i foderhalsen och virades runt stjälken hela vägen ner. Jag behöll även en bit av trådarna  utanför stjälken för att ha till handtaget.
 
Stjälken tejpades med floratejp och sedan lindande vi hushållspapper runt för att bygga ut handtaget. Pappret fästes med tejp och sedan floratejpades alltihop igen. Handtaget lindades med band eller annat valfritt dekorationsmaterial. Jag valde en sorts ullband.
 
 
Fredriks ros. Mälorna syns unde de första, fastlimmade kronbladen.
 
Innan man börjar limma fast bladen så förstärks centrumrosen med några mälor i botten, för att kronbladen inte ska falla av. Jag skar loss kronblad från 3 rosor för att använda till min glameli. Bladen limmas fast ett efter ett, och läggs lite omlott hela tiden. Man får se till att arbetet behåller den runda formen och inte blir för toppigt eller skålformat.
 
Min ros växer fram
 
 När man kommit en bit ut är det bra att göra en limplatta i botten för att ge extra hållfasthet åt arbetet. Detta upprepas allt eftersom i processen.
 
Limplatta
 
När rosen är så stor som man vill ha den är det dags att bygga ut en manschett av grönt. Jag valde Fjädersparris (Asparagus plumosus) och Läderblad (Ruhmora adiantiformis). Bladen limmas fast och därefter använde jag Poppel (Eucalyptus poppel) för att täcka det sista av limplattan. Snurrade ytterligare lite band kring undersidan och sedan var min ros klar!
 
 
Min ros blev aningen liten, mer som en tärnbukett, men jag tycker att jag lyckades bra med formen. Den känns rund och blev varken för toppig eller för skålformad enligt min mening. Det här var en riktigt kul uppgift och jag hoppas jag kommer få chansen att öva på glameliros även på min praktikplats.
 
 
 
Färdig galmeliros!

Kommentarer
Vintageblomman säger:

Helt fantastiskt fint. Detta ska jag testa. En röd maffig ros till jul kanske? Tack !

Svar: Tack så mycket :) Det hade nog varit väldigt vackert!
lindahedberg.blogg.se

2013-11-22 | 21:13:35
Bloggadress: http://www.vintageblomman.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback