Flower Grand Prix på Elmia Garden

Under Elmiamässan fick vi i uppgift att följa en varsin tävlande i Flower Grand Prix, och sedan redogöra för floristens tillvägagångssätt under tävlingsmomenten. Jag följde Cecilia Lindh från Viola Blomsterbutik i Göteborg.
 
 
 
Temat för årets tävling var Grönt är Skönt och det var ett tjugotal florister från hela landet som tävlade. Uppgifterna var att göra en krans i valfri teknik på 100 minuter och därefter ett brudsmycke eller en brudbukett i valfri teknik på 110 minuter. De tävlande hade varken fått veta tävlingsmomenten eller vilka material de hade att välja på innan tävlingen började. När vi kom hade det första momentet redan startat, så jag berättar bara kort om Cecilias kransarbete.
 
 
Cecilia arbetade med en rund kransstomme av oasis, där hon hade rundat till överdelen, som hon använde som stickyta för blommorna. Alla blommor och annat växtmaterial gick i tonerna av vitt, lime och grönt. Hon försökte arbeta med paralell stickteknik och placerade blommorna lågt, huvud vid huvud. Hon anväde sig främst av limefärgad nejlika (dianthus), vit prärieklocka (lishiantus), limefärgad kryss (chrysanthemum) och persiljekvistar (Petroselinum crispum) till grundformen. Blommorna hade en ganska så regelbunden placering som även gav arbetet en jämn yttre form.
 
 
På insidan av kransen nålade hon fast galaxiblad med synlig teknisk lösning. Hon lämnade ca 1/4 där hon istället täckte med blommor precis som på ovansidan. Yttersidan täckte hon genom att nåla fast aspidistra, även det med synlig teknisk lösning i form av små, silverfärgade knappnålar.
 
Som avslutning nålade Cecilia fast grässtrån med platta "vippor" samt gröna chilifrukter med guldfärgade nålar för att ge extra effekt åt arbetet.
 
 
Jag tyckte att kransen var fin, välarbetat men kanske lite tråkig och alldaglig i jämförelse med en del av de andra floristernas arbeten.
 
 
Efter en kort paus var det dags för de tävlande att börja med moment nummer 2, brudbukett eller brudsmycke. Cecilia valde att göra en brudbukett. Hon började med att materialpreparera nejlikor och anastasia. Hon tog bort alla blad längs med hela stjälkarna. Därefter klippte hon ner stjälkarna och gjorde en invädnig trådning av nejlikorna med grön tråd samt låsning med rosentråd som hon sticker igenom stjälken och sedan virar ner kring den gröna tråden.
 
 
När hon trådat åtta nejlikor tejpar hon trådarna med grön floratejp. Cecilia virar sedan limegrön myrtentråd kring stjälkdelen som en synlig, teknisk lösning för att dölja tejpningen. Hon placerade blommorna i en solfjäderform på bordet och böjde till dem för att få en jämn form där blommorna låg placerade huvud vid huvud. Detta blir grundformen i buketten.
 
 
Hon fortsätter med att tråda anastasia samt prydnadsäpplen. Alla trådade material lindas med limegrön myrtentråd kring stjälkänden efter tejpning. Materialet placeras tillsammans i en solfjäderformad bukett med ett prydnadsäpplet i mitten, och nejlikorna och anastasia på en rad utåt. Undersidan av buketten täcks med grässtrån som ger en snygg, spretig teckning av tejpningen. Trådarna tejpas samman till en hållare som lindas med samma limegröna tråd som de trådade och tejpade stjälkarna. I början och slutet av hållaren lindar Cecilia istället med rosa tråd, vilket ger en fin effekt mot det annars övervägande limegröna i arbetet. Längst ner på hållaren fäster hon ett rosa snöbär
 
 
Härefter trär Cecilia rosa snöbär på buillontråd och tvinnar fast dem allt eftersom. Hon gör två långa hängen av buillontråd och bär som hon fäster i arbetet paralellt med blommorna och låter bären hänga ner utmed sidorna för extra effekt. Ovansidan pyntas slutligen med grässtrån, små taklökar och klockor från kalanchoë blossfeldiana, som nålas fast med rosa nålar. Slutresultatet blir en stiftad brudbukett i solfjäderform, med limefärgad nejlika, anastasia och prydnadsäpplen som grund. Arbetet är kompakt och dekorativt med både synlig och dold teknisk lösning i form av trådning, tejpning med mera.
 
Jag tycker att buketten blev väldigt söt. Färgerna står bra emot varandra och både kompletterar och accentuerar varandra. Dock tycker jag personligen att modellen på buketten hade passat bättre som tärnbukett till exempel. Men kul att se en lite annorlunda tappning på en klassisk, stiftad brudbukett. Men jag tycker samma här som vid kransmomentet, buketten känns för enkel jämfört med några av de spektakulära kreationerna de andra floristerna bidrar med. Det här var Cecilias första tävling så det märks att det finns en del för henne att hämta hos de andra, mer erfarana deltagarna.
 
 
En otroligt spännande, givande, lång och intensiv dag på Elmia. Verkligen kul att se hur floristeliten arbetar under press. Vissa var mer avslappnade och pratglada med besökarna, andra superfokuserade och helt inne i sitt arbete hela tiden. Drömmen vore ju att få stå där själv en dag och visa upp något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback