Butiksrutiner, affärsidé och ny lärare

Det har varit lite trångt i klassrummen den här veckan då alla tre elevgrupper varit inne samtidig och pysslat med olika grejer, så Måndagen bestod till stor del av teori med Fredrik, som varit vår lärare den här veckan när Maria har haft hand om de andra lärlingarna. Vi gick igenom hur en typisk vecka i en blomsterbutik kan se ut, med olika rutiner för städning och skötsel av blommor med mera.
 
På tisdagen hade vi som vanligt företagsekonomi under förmiddagen, där vi fick i uppgift att komma på en egen affärsidé och framföra den för klassen. Min grupp kom på ett presentkoncept som gick ut på att man skulle kunna köpa en komplett present i en blomsterbutik utifrån ett "menysystem" där man valde exempelvis en bukett, något ätbart såsom en chokladask eller en godisstrut och så en bestående gåva som till exempel en nalle eller en liten presentbok. Kul att spåna fram olika idéer sådär.
 
 
Sen på eftermiddagen fick vi besök av Anna-Karin, som tidigare ägt blomsterbutiken Cattleya, som undervisade oss lite i buketteknik och vad man ska tänka på för att göra luftiga buketter i spiralteknik. Blommorna för veckan gick i orange och gul samt grönt, förstås. Nejlika (Dianthus), Germini, Kryssantemum (Chrysanthemum), Fjädersparris (Asparagus Plumosus) och Aralia (Fatsia japonica). Sen hade vi några kvistar Eucalyptus poppel, sprayade i en hemskt, orange ton. Inte mina favoriter, skulle jag vilja påstå.
 
 
Germinin trådade vi för att försöka räta ut stjälkarna som var rejält böjda efter transporten. Man ska undvika att sätta Germini i vatten utan att först tråda dem eller åtminstone stötta upp dem med pappkragar då de gärna böjer sig och är mycket svåra att räta ut när stjälkarna väl är vattenspända. Jag lyckades tråda alla mina germini (med grön nejliketråd 20) utan att bryta av dem. Nejlikorna var det värre med. Bröt av alla utan om en under arbetet, skulle ha trådat dem från början också. Bra lärdom!
 
Testade på att göra luftiga buketter med mycket mellanstick, även om materialen vi fått inte lämpade sig jättebra för den uppgiften kände jag.
 
En ytterst oluftig och ojämn (och ful!) bukett, men det är något som jag har jobbat på och förbättrat under veckan!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback