Färglära - Johannes Itten

Äntligen tillbaka på Sötåsen! Den här veckan ligger fokus på färglära och vi började med att lära oss om Johannes Itten och hans teori kring färgerna.
 
Itten delar in färgerna i en stjärna eller glob, där färgerna är som starkas i mitten, där de har sin maximalkulör och alltså inte har något synligt inslag av vare sig vit eller svart. Därefter tonas nyanserna ut genom att bli ljusare till vitt åt "norr" och mörkare till svart mot "söder". Maximalfärgerna ligger som en ekvator runt globen.
 
Bildkälla
 
Vår uppgift var att arbeta utifrån färgcirkeln, alltså maximalfärgerna, och deras ordning. Itten menar att det finns tolv färger, och att primärfärgerna är Gul, Röd och Blå. Här fick vi i uppgift att med hjälp av vattenfärger blanda till alla färgerna i färgcirkeln genom att bara använda oss av gult, rött och blått, och det gick!
 
Bildkälla
 
Efter primärfärgerna kommer sekundärfärgerna, som är orange, violett och grön som uppkommer genom att man blandar två primärfärger. Gult och rött = orange, rött och blått = violett, blått och gult = grönt.
Därefter kommer tertiärfärgerna som är gulorange, rödorange, purpur, lila, turkos och lime, som även de uppkommer genom att man blandar färgerna på var sida med varandra. Exempelvis turkos, som är en blandning mellan blått och grönt och därför ligger mitt emellan dem i cirkeln.
 
Med hjälp av färgcirkeln kan man sedan arbeta sig fram till färgkombinationer av olika slag. Färgerna som ligger mitt emot varandra i cirkeln, såsom gul och violett, kallas för komplementfärger eller kontrastfärger. De ligger så långt ifrån varandra som det går i cirklen och har alltså inte så mycket gemensamt. Genom att använda sig av kontrastfärger kan man skapa en väldigt effekt, men det är viktigt att tänka på att låta en färg dominera och att färgerna upplevs olika starka. Gul är en mycket stark färg och det behövs därför väldigt lite av den för att den ändå ska ta över och synas mest i en bukett, till exempel.
 
Färgerna som ligger närmast varandra i cirkeln, såsom gul och lime, kallas fär närbofärger. De är mycket nära besläktade och gör sig därför bra ihop, men även här är det viktigt att tänka på dominas för att få ett harmoniskt uttryck.
 
För att skapa intressanta färgkombinationer kan man utgå ifrån något som kallas för treklang. Då plockar man färger utifrån färgcirkeln som ligger i en triangel i förhållande till varandra. Exempelvis grön, orange och violett. Dessa färger skapar en treklang, men måste fortfarande vägas mot varandra för att finna en balans, då färgerna är olika starka.
 
Likaså kan man skapa en fyrklang, då genom att välja ut färger som ligger i en kvadrat eller rektangel. Exempelvis lime, gulorange, purpur och lila.
 
I en bukett är det inte bara viktigt att tänka på vilka färger som fungerar tillsammans, utan att även vara medveten om vad färgerna ger för känsla och vad de kan tänkas symbolisera. En bukett med mycket rosa känns gärna pigg och lite "nykär", medan en bukett i blå och lila toner känns mer försiktig och kanske snarare passar sig för kondoleans eller liknande.
 
Enligt färgsystemed NCS - Natural color system, delas färgcirkeln in i oktanter utefter hur de upplevs.
gul till orange är varm,
orange till röd är varm aktiv,
röd till violett är aktiv,
violett till blå är aktiv kall,
blå till turkos är kall,
turkos till grön är kall passiv,
grön till lime är passiv,
lime till gul är passiv varm.
 
I och med att grön, som finns naturligt i så gott som alla blommors blad och stjälk, är en passiv färg så passar den väl som botten eller mellanstick i en bukett tillsammans med någon av de andra färgerna. Hade istället alla blommor haft gula stjälkar och blad hade det nog blivit knepigare att få till buketterna lika bra. För att skapa en bukett som känns varm och vänskaplig, exempelvis för att ge bort till någon som fyller år, kan man använda sig av gula toner.
 
Färgerna finns ju även i olika nyanser, från ljusrosa till mörkrosa exempelvis. Med hjälp av dessa nyansskillnader av samma färg kan man skapa en bukett som går ton i ton.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback