Onsdag 28/8 Bordsdekorationer

Idag har vi hunnit med en massa skoj! Började med att göra bordsdekorationer efter en egen skiss för ett visst syfte, som exempelvis en festlighet, begravning eller liknande. Jag valde att göra en dopdekoration med gula rosor, gröna santini, kärleksört och daggkåpa som mellanstick, istället för brudslöja. Krukan jag hade valt var rund med vidare topp än botten, så det var lite knepigt att få till en passande oasis. Jag tyckte även att det var svårt att få en bra balans i mitt arrangemang så att den kändes rund, men Maria kom med en lösning i att dekorera med texasgräs kring arrangemanget för att få fram formen tydligare. Roligt att få göra något efter egen skiss, även om jag hade tänkt mig den annorlund i en annan färgställning.
 
 
Efter det gjorde vi låga, runda bordsdekorationer efter en modell som Fredrik gjort dagen innan, främst med rosor. Jag använde röda kryssantemum och daggkåpa mellan. Missuppfattade placeringen av blommorna lite och satte alla mina rosor i ett "kors", så det skulle jag har gjort annorlunda.
 
 
 Sist fick vi ett oasisblock som vi skulle dekorera efter principen för formbinderi, där den yttre formen ska vara sluten, utan utstickande blad eller dekorationer. Även höjden skulle ha en relativt jämn form utan höjdskillnader mellan materialen. Olika texturer skulle sammanställas till en struktur efter ett visst "mönster" eller vissa grupperingar. Mottot för formbinder i är "Skönhet är ordning". Jag blev faktiskt riktigt nöjd med min dekoration, den blev lekfull och ändå jämn i sitt mönster. Trots att de svarta pärlorna sticker upp ovanför resten av materialet så känns formen jämn och sluten, likaså med de utskjutande rosorna som ändå följer oasisblockets egna linjer. Riktigt roliga uppgifter och jag har känt mig inspirerad och kreativ hela dagen!
 
 
 
 

Tisdag 27/8

Dagens floristlektion bestod av en djupare genomgång av hur man ska tänka och göra när man skapar arrangemang i oasis. Vi hade Fredrik för första gången, spännande och intressant att få se hur en annan person arbetar och lär ut. Han samlade hela klassen och visade på nära håll hur man lämpligas bygger upp ett dekorativt nivåarrangemang. Börja med grön botten, sätta ut pinnar enligt det gyllene snittet för att få upp höjde och sedan bygga vidare med ett tydligt blickfång vid basen och balans mellan de olika höjderna i arrangemanget för att få en helhet.
 
 
 
 Efteråt fick vi göra egna dekorationer efter samma princip och med liknande blomsterplacering, men efter egen smak och stil vad gäller färg- och materialval. Jättekul tyckte jag, och jag blev väldigt nöjd med min dekoration. I och med att det är tisdag hade vi även fått en ny blomsterleverans. Gula rosor (rosa), gröna kryssantemum (chrysanthemum santini, färg Kermit), läderblad (rumohra adiantiformis), brudslöja (gypsophila paniculata) samt texasgräs och ruscus. Lite nytt att arbeta med och inte bara rött och mörkgrönt.
 
 
 

Bordsdekorationer med rosor i spiral

Den här veckan har vi börjat på med bordsdekorationer och kommer att fördjupa oss i det under kommande lektioner. Dagens uppgift var att skapa en bordsdekoration med 4-5 rosor i en "spiraltrappa". Rosorna skulle snittas till rätt längd och placeras i oasis som formskurits för att passa i en liten, rund glaskruka. Krukan skulle utgöra en tredjedel av höjden medan rosorna skulle utgöra två tredjedelar för att få ett harmonsikt arrangemang enligt "det gyllene snittet".
 
 
 
När rosorna stuckits på plats satte vi dit pinnar i valfri färg och grovlek för att ytterligare förstärka intrycket av en nedåtgående spiralform. Oasises täcktes med färgad sten.
 
Jag blev inte helt nöjd med helhetsintrycket i min dekoration. Jag skulle istället ha valt grövre pinnar eller i en mörkare färg för att förstärka rosornas uttryck. Gör om, gör rätt nästa gång!
 
 
Vi fick även börja skissa på en idé till en dekoration som vi ska göra senare i veckan med de blommor som kommer på tisdag. Blommorna skulle gå i toner av lime, vitt och eventuellt gult. Jag har en ganska klar bild av vad jag vill göra och hoppas att blommorna ska stämma överrens med den idén. Blir spännade att få nytt material att jobba med!

Pyssel

Har pysslat lite på egen hand i helgen. Oasis, några rosor, kryssantemum och läderblad samt sånt jag hittade på vägen mellan skolan och Töreboda blev till ett par små bordsdekorationer.
 
 
 
Här använde jag bara vissna eller torra växter som jag hittat. Tyckte den blev rätt bra faktiskt.
 
 
Även den här blev jag nöjd med. En ros i mitten, några kryssantemum, kärleksört, blåbärsris, läderblad, vasstrån med mera.
 
Ser fram emot att få pyssla mer med oasis i skolan till veckan och få lite mer tips på hur man ska tänka och göra. Jag läste lite i boken om oasis, men sedan stack jag mest i på känsla där jag tyckte att det behövde fyllas ut.
 
 
 
 
 

Första veckan

Så har första veckan på Sötåsen kommit och gått! I måndags började vi med upprop och info i Gula villan. Det blev en dag med mycket info, både om skolan och om utbildningen.
 
 
Tisdag började vi med en tur i skogen tillsammans med Britt-Marie som berättade om olika växter. Vi fick samla material att ta med oss tillbaka till skolan och ha till buketterna. Det blev fika i uteklassrummet i skogen, som sedan följdes upp med företagsekonomi. Väldigt intressant, och då är jag ändå den som vaken gillar eller är vidare bra med siffror och sånt, men jag tror att det är väldigt nyttigt att ha lite kunnade om hur det fungerar att driva ett eget företag.

 
Sen var det äntligen dags att börja greja med blommorna. Röda rosor (rosa), röda kryssantemum (chrysanthemum x morifolium) och läderblad (rumohra adiantiformis) fick vi till vårt förfogande. De skulle snittas och sättas i vatten med rätt temperatur (fingervarmt till rosornas vedartade stjälkar). Trodde att det skulle vara svårt att snitta eller att jag skulle lyckas snitta mig i fingret, men det gick faktiskt bra. Vi läste i boken Binderi Design Teknik av Dorthe Vembye (a.k.a Blomsterbibeln) om hur och varför man snitta blommorna och hur man inte skulle göra. Inte skära för kor snitt, inte för ytligt eller med en "flärp" längst ner. Bra med bilder att jämföra med så att man visste om man gjort rätt eller fel.
Stannade en stund efter skoltid och pysslade lite med sakerna vi hittat i skogen, gjorde en liten "bordsdekoration" av en gren och några eklöv och rönnbär.
 
 
Så på onsdag var det äntligen dags att börja binda buketter. Först gick vi igenom lite om bukettens historia och olika stilarter och så spiraltekniken, som var den tekniken som vi skulle börja med. Det går ut på att man lägger stjälkarna i kors och sedan vrider buketten allt eftersom man gör den och på så vis bildar stjälkarna en spiral som gör att buketten håller samman bättre och blir lättare att hantera. Nytt för mig, men det gick också rätt så bra att få in snisten på. När man väl hade fått in det var det lättast att inte tänka så mycket, utan bara göra.
Däremot var det inte lika lätt att göra snygga, tilltalande buketter, men det kommer förhoppningsvis med tiden.
 
 
Det blev mycket plock med blommorna. Bukett efter bukett formades, bands, fotograferades och visades för Maria för att sedan tas isär och göra om på nytt. Mängdträning, mängdträning.
 
 
Fortsatte med buketterna på torsdag. Inte alls lika roligt då det bara kändes som om man satte ihop buketterna på exakt samma sätt utan att få någon variation. Fokuserade mer på att gå igenom kompendierna vi fått och läsa i boken, också nyttigt.
 
 
Fredag fortsatte på liknande vis även den. Hade personligt samtal med Maria dessutom, för att höra lite mer om var jag tänkt ha min lärlingstid och så. Känns jättebra att jag ska få komma till Mobackes, tror verkligen att jag kommer att trivas bra där med deras stora utbud och trevliga personal.
Vi hade en kort dag i skolan, så efter lunchen kilade jag tillbaka och hjälpte till att packa upp nya krukor och vaser. Ställde upp allt i hyllorna i klassrummet, ordnade med de gamla vaserna och diskade ur dem och såg till att de också kom upp snyggt. Perfekt tillfälle att göra sånt som också ska skötas i en butik, samt träna lite på exponering. Klockan fem kände jag mig nöjd för dagen och knatade tillbaka till internatet för en lugn helg.
 
 
 
 
 
 

Välkommen!

Välkommen till min floristblogg. Här kommer jag att skriva om min tid som floristlärling på Sötåsenskolan i Töreboda samt på min lärlingsplats på Mobackes i Bollnäs. Här blandas bilder och text om mina skoluppgifter, pågående projekt och uppgifter i butiken.
 
Häng med!