Glameliros

Idag fick vi göra nåt som jag verkligen har sett fram emot - glameliros, eller limmad/sydd ros som det också kallas.
 
I en glameliros utgår man ifrån en ros och bygger sedan på den med kornblad från flera rosor, som man limma fast efter hand.
 
 Grunden till min glameliros
 
Man börjar med att välja ut en bra ros att ha som centrum. Den ska gärna ha ca 10 cm stjälk kvar för att man rosen ska bli stadig och för att man ska ha något att bygga ut ett handtag från, men glamelirosorna kan även limmas fast på en bottenplatta eller liknande.
 
 
När man plockat bort eventuella fula blad och fått till en bra centrumros börjar man med att tråda stjälken för att ge rosen mer stadga så att den inte knäcks av tyngden, samt för att få en stabil bas till handtaget. Vi trådade med två trådar, storlek ca 20-21, som stacks in i foderhalsen och virades runt stjälken hela vägen ner. Jag behöll även en bit av trådarna  utanför stjälken för att ha till handtaget.
 
Stjälken tejpades med floratejp och sedan lindande vi hushållspapper runt för att bygga ut handtaget. Pappret fästes med tejp och sedan floratejpades alltihop igen. Handtaget lindades med band eller annat valfritt dekorationsmaterial. Jag valde en sorts ullband.
 
 
Fredriks ros. Mälorna syns unde de första, fastlimmade kronbladen.
 
Innan man börjar limma fast bladen så förstärks centrumrosen med några mälor i botten, för att kronbladen inte ska falla av. Jag skar loss kronblad från 3 rosor för att använda till min glameli. Bladen limmas fast ett efter ett, och läggs lite omlott hela tiden. Man får se till att arbetet behåller den runda formen och inte blir för toppigt eller skålformat.
 
Min ros växer fram
 
 När man kommit en bit ut är det bra att göra en limplatta i botten för att ge extra hållfasthet åt arbetet. Detta upprepas allt eftersom i processen.
 
Limplatta
 
När rosen är så stor som man vill ha den är det dags att bygga ut en manschett av grönt. Jag valde Fjädersparris (Asparagus plumosus) och Läderblad (Ruhmora adiantiformis). Bladen limmas fast och därefter använde jag Poppel (Eucalyptus poppel) för att täcka det sista av limplattan. Snurrade ytterligare lite band kring undersidan och sedan var min ros klar!
 
 
Min ros blev aningen liten, mer som en tärnbukett, men jag tycker att jag lyckades bra med formen. Den känns rund och blev varken för toppig eller för skålformad enligt min mening. Det här var en riktigt kul uppgift och jag hoppas jag kommer få chansen att öva på glameliros även på min praktikplats.
 
 
 
Färdig galmeliros!

Stiftad tärnbukett

Idag visade Sara oss hur man gör en stiftad tärnbukett. I en stiftad bukett så har alla material kortats ner och stjälkarna ersätts istället med ståltråd för att blommorna ska kunna böjas ut i önskad vinkel. I en stiftad tärnbukett bör vinkeln vid bindstället vara 90 grader. Trådarnas tjocklek varierar beroende på vilket material man ska stifta, där rosor kräver grövre tråd medan knippen av brudslöja (gypsophila) kräver en tunnare.
 
Viktigt att mäta och planera sitt material i en stiftad bukett
 
Viktigt att tänka på när man gör en stiftad bukett:
 
* Allt material ska kortas till passande längd, detta mäts och planeras i detalj
* Allt material trådas för att sedan tejpas
* Materialet sätts ihop i en paralell bukett
* Allt under bindstället ska bestå av trådar och allt över bindstället av stjälkar
 
Den sista punkten frångick vi dock, så istället för att lägga ut materialet och planera stjälklängden efter blommornas placering i arbetet så kortade vi alla rosor till samma storlek.
 
Buketten skulle bli ca 15 - 20 cm bred och ha en rundad form utan att bli för toppig. För att få till 90 grader vid bindstället är det viktigt att vika ut trådarna ordentligt och maximera användingen av det material man har. Buketten avslutas med en grön manschett som dessutom ska dölja trådarna, då det är en dold teknisk lösning som inte får synas vare sig underifrån eller mellan blommorna i buketten.
 
 
Vi började med att kapa och tråd allt vår material. Vi hade rosa rosor (rosa), Limonium (Limonium), Galaxiblad (Galax urceolata), vaxblomma (Chamelaucium uncinatum), Tikki (Asparagus officinalis) och läderblad (Ruhmora adiantiformis). Rosstjälkarna kortades till ett par centimeter och trådades med invändig trådning, medan övrigt material enkelskaftades.
 
Enkelskaftning av ett knippe Limonium
 
 Trådning av salalblad, där tråden sticks igenom som en mäla framifrån över en nerv och sedan fästs med enkelskaftning kring stjälkänden.
 
När allt material trådats tejpades trådarna med floratejp. Därefter kan man börja sätta ihop buketten. Man börjar med toppblommorna och arbetar sig utåt/nedåt. Det gäller att ha en plan för hur materialet ska placeras, för så snart man börjar sätta ihop buketten så klistras trådarna fast i varandra av floratejpen och vill man ändra på något kan man behöva plocka isär hela buketten och börja om.
 
Sara visar hur buketten byggs upp
 
Trådarna vinklas ut efterhand tills man når en vinkel på 90 grader vid bindstället. När buketten är lagom stor och vinkeln är bra börjar man med manschetten. För att få en snygg undersidan kan man vända bladen så att de har ovansidan nedåt.  När buketten är klar tejpas alla trådar samman med floratejp till ett stabilt handtag. Här kan man gärna använda vit floratejp för att inte det gröna ska lysa igenom ifall man använder ett ljust band att dekorera handtaget med. Innan man tjepar kan man klippa av några av trådarna en bit för att få ett handtag som smalnar av i slutet.
 
 
Om det behövs kan man fästa extra blad på undersidan för att täcka trådarna. Dessa kan nålas fast med dekorationsnålar. Sedan lindar man ett band kring handtaget, nedifrån och upp, och fäster endarna med varmlim. Bandet lindas i vinkel eller viks eftersom för en dekorativ effekt. Bandet kan även lindas en bit ut på undersidan för ett snyggt avslut.
 
 Färdig, stiftad tärnbukett

Rund brudbukett i hållare

Idag gav vi oss på att göra en rund brudbukett i hållare med förlängt handtag och redeskonstruktion. Snitsigt, va?
 
Att tänka på i den här uppgiften:
 
* Buketten ska vara symetrisk
* Formbestämd, i det här fallet rund
* Kompakt, utan synligt djup
* Kontrast, tex. mellan sammetsmjukt - metalliskt
* Färger ton i ton
 
Brudhållare Lady, bättre begagnad, med 8 stycken 16-trådar i botten.
 
Vi fick börja med att göra i ordning varsina brudhållare, i det här fallet hållaren Lady med ett långsmalt handtag och lite högre, kupad topp. Vi skar av nederdelen av handtaget och fyllde det med trådar storlek 16 för att kunna göra en förlängning av handtaget. Limmade i hållaren för att få trådarna att sitta kvar och jämnade sedan ut glappet som blev i nederkant med fix för att få en snygg övergång mellan hållare och trådar. Därefter skulle handtaget dekoreras med band. Jag valde ett ljust turkosblått ullband. Bandet limmas fast i nederkant och lindas sedan i vinkel uppåt och änden fästs med lim även längst upp. För att dölja konen som oasisen vilar i satte vi dit två strängar oasisfix och tryckte dit några galaxiblad innan bandet lindades på. Handtaget lindades in i en platspåse för att det inte ska bli blött när man sedan sticker i oasisen.
 
 Handtaget växer fram
 
Till redet började jag med att tejpa två stycket 16-trådar med floratejp och böjde till dem på mitten. Dessa limmades sedan fast i botten på konen, där oasisen ska läggas i, med varmlim. Oasisen blötlades en kort stund, inte så att den blev helt genomblöt, och sattes på plats i hållaren. Trädde på gallret och såg till att få genom de tejpade trådarna, sedan vek jag ner trådarna i 90 graders vikel ut från hållaren, så att de bildar en bas för vårt rede att vila på.
 
 
Hållaren fick sitta upp och ner en stund så att överflödigt vatten kan droppa ur oasisen. Under tiden började jag med redeskonstruktionen. Trasslade till 3 stycker färgade myrten eller spoltrådar på ca 4 meter var och formade dem till en ring. Fäste pärlor på 5 trådar på ca 1 meter var och virade dem runt trasselringen till ett rede. Redet skulle vara i kontrast mot blommorna med det metalliska och hårda utseendet. För att redet skulle göra någon nytta i buketten måste det ligga så att det inte hamnade under blommorna men heller inte för långt utanför dem. Jag mätte ut hur långt jag planerade att mina blommor skulle komma i nederkant och formade redet efter de måtten.
 
 
Sedan grönade jag botten och gjorde en manschett av Läderblad (Ruhmora adiantiformis), fjädersparris (Asparagus plumosus) och Galaxiblad (Galax urceolata). Läderbladen sattes i innan redet kom på plats, medan resten sattes i efteråt, för att få en effekt av att läderbladen stack fram under redet.
 
Redet placerade på de fyra tejpade trådarna och fästes med en liten bit myrtentråd som snurrades runt några trådar i redet och en av de tejpade trådarna. Trådarna klipptes sedan av och böjdes in under redet så att de inte skulle synas.
 
 
Sedan var det dags att börja sticka i blommorna. Jag började med basen, som bestod av 6-7 rosor samt mellanstick av vaxblomma (Chamelaucium uncinatum). Sedan satte jag i toppblomman och blommorna runt omkring den. Här är det viktigt att placera ett ojämt antal blommor eller att placera dem på ett sånt vis så att buketten inte upplevs som fyrkantig eller att den känns tung åt något håll.
 
 
 
Färdig och dekorerad bukett!
 
 
Detaljbild på dekorationerna
 

Droppformad brudbukett

Under tisdagen började vi på med droppformade brudbukett i vinklad hållare. Eftersom jag kom med tåget först till lunch så fick jag hoppa in mitt i, men det gick bra ändå.
 
I en droppformad brudbukett "faller" blommorna ut från basen i en droppform, och för att blommorna ska sitta kvar är det viktigt att skafta de längsta blommorna och förankra dem ordentligt i oasisen. Man måste planera och mäta stjälkarna mot oasisen för att kunna uppskatta hur långa de bör vara för att de ska sitta bra i oasisen samt att alla stjälkar ska få plats då det lätt blir väldigt fullt i den lilla bollen som används.
 
Fredriks bukett från grunden till färdig bukett
 
Jag började med att dekorera handtaget genom att först tejpa det med floratejp så att det får en bra yta för bandet att fästa på, sedan satte jag fast galaxiblad med hjälp av oasisfix för att täcka konen. Två bandbitar limmas som i ett kors för att täcka undersidan av handtaget och sedan limmas änden på bandet fast innan man lindar snett uppåt mot konen, där bandänden fästs med lim. Eftersom toppen på brudhållaren är vinklad så måste bandet vikas när det lindas vid toppen för att få ett snyggt avslut. Handtaget lindas in i en platspåse som tejpas fast för att inte vattnet ska blöta upp bandet.
 
När oasisen är på plats i hållaren börjar man med att tråda ett läderblad (Ruhmora adiantiformis) som ska utgöra basen av droppen och vara det längsta materialet i buketten. Bladet trådas med enkelskaftning och tråd och stjälk sticks sedan in i oasisen så att droppen får en vinkel på 45 grader. Sedan trådar man ytterligare ett läderblad på samma vis samt en ros som blir den lägsta blomman i droppen och de sticks in i oasisen. Trådarna fäster man i en krok kring en del av gallret så att blommorna är förankrade och inte kan falla ur droppen.
 
Min grund
 
För att få en bra mittlinje att jobba efter så sätter man ut toppblomman och blomman som blir "baksidan" av buketten. Sedan jobbar man med droppen uppåt mot basen. Blommorna i droppen placeras på ömsom sida om den längsta rosen och stegrande uppåt. När droppen är klar forstätter man att bygga basen på buketten, fyller i med mellanstick såväl i droppen som i basen för att få en jämn form och en bra effekt mellan materialen.
 
 
 
 
Min bukett blev inte helt färdig då jag fick göra jobbet på halva tiden, men jag blev ändå nöjd trots omständigheterna, trots att droppen blev sned.