Mobackes i bilder

I tisdags och onsdags hade jag Maria här på besök. Jättekul att träffa henne igen och få visa henne min fina praktikplats! Maria blev helt tagen av Mobackes, så jag tänkte att jag måste visa lite bilder så att mina fina klasskompisar också får se hur vackert och inspirerande jag har det omkring mig hela dagarna.
 
 
Här kommer man in, ifrån vänster i bild, och möts då direkt av en av exponeringarna där vi har mycket kransar och olika dekorationsmaterial med mera. Mobackes är uppbyggt i olika rum, som tidigare var växthus, och från ingågen kan man gå rakt igenom butiken och de olika rummen och komma ut på trädgårdsavdelningen.
 
 
 
 
Huvudbyggnaden med alla de fina exponeringszonerna, orkidéerna som står uppställda för vår orkidéevecka och så "runda kylen" vid kassan där vi ställer in förproducerade buketter och arrangemang som kunderna snabbt och enkelt kan plocka med sig, med eller utan vas.
 
Från huvudbyggnaden kommer man in i oasen, som jag glömde fota, men där är det lite varmare och fuktigare, och där står de flesta gröna växterna. Här bor även Mobackes sköldpaddor i en liten damm, och de var väldigt nyfikna och sociala när jag och Maria var runt i butiken.

 
Efter oasen har vi rummet som just nu inhyser lökar, fröer, olika redskap, samt en stor damm för karpar. För några år sedan låg det en djuraffär i den här delen, där de sålde allt ifrån akvariefiskar, gnagare och fåglar till hund- och kattmat.
 
 
Sedan har vi krukhuset, där det vid den här tiden är mestadels gravsmyckningar av olika slag. Kransar, gravbuketter, mossdekorationer, lyktor med mera.
 
 
Från krukhuset kommer man ut i sista avdelningen, Nya växthuset. Här rasade taket in 2010 och efter det har växthuset byggts upp och fått en mer optimerad planlösning för att slippa en massa balkar mitt i rummet med mera. Här inne kommer amaryllisutställningen att hållas så det här rummet kommer mer eller mindre att tömmas helt under de kommande veckorna.
 
 
 
 
 
 
Nya växthuset är ingen liten historia, och här finns olika exponeringar med alltifrån rost till italiens olivträd samt skogens konung bland zinken.
 
Under måndagen började Råsa och Ullis med julskyltningen i huvudbyggnaden, så den här exponeringen:
 
 
Har fått nytt utseende:
 
 
Det är så spännande att se butiken under ständig förvandling. Exponeringarna görs om i takt med årstider och högtider, och nu är det såklart julen som är på ingång. Ska bli mysigt att få börja pyssla med jularrangemang snart!

Flower Grand Prix på Elmia Garden

Under Elmiamässan fick vi i uppgift att följa en varsin tävlande i Flower Grand Prix, och sedan redogöra för floristens tillvägagångssätt under tävlingsmomenten. Jag följde Cecilia Lindh från Viola Blomsterbutik i Göteborg.
 
 
 
Temat för årets tävling var Grönt är Skönt och det var ett tjugotal florister från hela landet som tävlade. Uppgifterna var att göra en krans i valfri teknik på 100 minuter och därefter ett brudsmycke eller en brudbukett i valfri teknik på 110 minuter. De tävlande hade varken fått veta tävlingsmomenten eller vilka material de hade att välja på innan tävlingen började. När vi kom hade det första momentet redan startat, så jag berättar bara kort om Cecilias kransarbete.
 
 
Cecilia arbetade med en rund kransstomme av oasis, där hon hade rundat till överdelen, som hon använde som stickyta för blommorna. Alla blommor och annat växtmaterial gick i tonerna av vitt, lime och grönt. Hon försökte arbeta med paralell stickteknik och placerade blommorna lågt, huvud vid huvud. Hon anväde sig främst av limefärgad nejlika (dianthus), vit prärieklocka (lishiantus), limefärgad kryss (chrysanthemum) och persiljekvistar (Petroselinum crispum) till grundformen. Blommorna hade en ganska så regelbunden placering som även gav arbetet en jämn yttre form.
 
 
På insidan av kransen nålade hon fast galaxiblad med synlig teknisk lösning. Hon lämnade ca 1/4 där hon istället täckte med blommor precis som på ovansidan. Yttersidan täckte hon genom att nåla fast aspidistra, även det med synlig teknisk lösning i form av små, silverfärgade knappnålar.
 
Som avslutning nålade Cecilia fast grässtrån med platta "vippor" samt gröna chilifrukter med guldfärgade nålar för att ge extra effekt åt arbetet.
 
 
Jag tyckte att kransen var fin, välarbetat men kanske lite tråkig och alldaglig i jämförelse med en del av de andra floristernas arbeten.
 
 
Efter en kort paus var det dags för de tävlande att börja med moment nummer 2, brudbukett eller brudsmycke. Cecilia valde att göra en brudbukett. Hon började med att materialpreparera nejlikor och anastasia. Hon tog bort alla blad längs med hela stjälkarna. Därefter klippte hon ner stjälkarna och gjorde en invädnig trådning av nejlikorna med grön tråd samt låsning med rosentråd som hon sticker igenom stjälken och sedan virar ner kring den gröna tråden.
 
 
När hon trådat åtta nejlikor tejpar hon trådarna med grön floratejp. Cecilia virar sedan limegrön myrtentråd kring stjälkdelen som en synlig, teknisk lösning för att dölja tejpningen. Hon placerade blommorna i en solfjäderform på bordet och böjde till dem för att få en jämn form där blommorna låg placerade huvud vid huvud. Detta blir grundformen i buketten.
 
 
Hon fortsätter med att tråda anastasia samt prydnadsäpplen. Alla trådade material lindas med limegrön myrtentråd kring stjälkänden efter tejpning. Materialet placeras tillsammans i en solfjäderformad bukett med ett prydnadsäpplet i mitten, och nejlikorna och anastasia på en rad utåt. Undersidan av buketten täcks med grässtrån som ger en snygg, spretig teckning av tejpningen. Trådarna tejpas samman till en hållare som lindas med samma limegröna tråd som de trådade och tejpade stjälkarna. I början och slutet av hållaren lindar Cecilia istället med rosa tråd, vilket ger en fin effekt mot det annars övervägande limegröna i arbetet. Längst ner på hållaren fäster hon ett rosa snöbär
 
 
Härefter trär Cecilia rosa snöbär på buillontråd och tvinnar fast dem allt eftersom. Hon gör två långa hängen av buillontråd och bär som hon fäster i arbetet paralellt med blommorna och låter bären hänga ner utmed sidorna för extra effekt. Ovansidan pyntas slutligen med grässtrån, små taklökar och klockor från kalanchoë blossfeldiana, som nålas fast med rosa nålar. Slutresultatet blir en stiftad brudbukett i solfjäderform, med limefärgad nejlika, anastasia och prydnadsäpplen som grund. Arbetet är kompakt och dekorativt med både synlig och dold teknisk lösning i form av trådning, tejpning med mera.
 
Jag tycker att buketten blev väldigt söt. Färgerna står bra emot varandra och både kompletterar och accentuerar varandra. Dock tycker jag personligen att modellen på buketten hade passat bättre som tärnbukett till exempel. Men kul att se en lite annorlunda tappning på en klassisk, stiftad brudbukett. Men jag tycker samma här som vid kransmomentet, buketten känns för enkel jämfört med några av de spektakulära kreationerna de andra floristerna bidrar med. Det här var Cecilias första tävling så det märks att det finns en del för henne att hämta hos de andra, mer erfarana deltagarna.
 
 
En otroligt spännande, givande, lång och intensiv dag på Elmia. Verkligen kul att se hur floristeliten arbetar under press. Vissa var mer avslappnade och pratglada med besökarna, andra superfokuserade och helt inne i sitt arbete hela tiden. Drömmen vore ju att få stå där själv en dag och visa upp något.

Ljusarrangemang, sorgbukett och gravsmycken

Blandat från veckan som gått.
 
Fick äntligen ta revansch på sorgbuketten som jag inte alls kom överrens med på skolan. Men med Ingrids hjälp så fick jag till en som jag tycker blev helt okej.
 
 
Dekorerade upp några mosshjärtan till skyltningen med gravsmycken. Två mindre sorter i olika utförande, men båda med ljung som grund.
 
 
 
På fredagen gjorde jag även några ljusarrangemang i emaljerade fat. Ingrid gjorde ett först och visade hur jag skulle fästa ljusen och taklöken med mera, och sedan fick jag göra sex stycken till. Jag gillar verkligen att arbeta i oasis, och jag tycket själv att de här arrangemangen blev så fina! Tänkte att jag skulle köpa med mig ett hem på måndagen veckan efter, men då var de slutsålda.
 
 

Julinspiration med Nicklas Jensen

På tisdagen den 15 Oktober fick jag följa med 11 kollegor för att se Interfloras julinspiration med Nicklas Jensen. Hade ingen aning om vad det innebar, men hjälp vad roligt det var att få se alla dessa fantastiska grejer som troligtvis kommer att dyka upp i vår butik till jul.
 
Nicklas hade ställt upp fyra bord, ett för varje advent, i olika teman.
 
Första adevent var vitt och frostigt, och även det som blev mitt favoritbord. Älskar de höga, silverfärgade vaserna!
 
 
 
Vitt, silver, grönt, brunt med inslag av aprikos. Fräscht och vintrigt!
 
Temat för andra advent var Metallic, med guld och koppar som huvudfärger.
 
 
 
 
Ljuslyktorna och de matchande skålarna tyckte jag verkligen om, plus faten på fot och den roliga kottbollen!
 
 
Tredje advent hade temat Marrakech, med en hel del rost, mörkrött och brunt.
 
 
 
Presentpåsarna var fantastika tycker jag, de känns verkligen lyxiga och jag skulle bli riktigt glad om jag fick en sån i julklapp. Arrangemangen känns fräscha trost ganska tunga färger och många material. Kul med chokladstrutarna i.
 
 
Fjärde advent tror jag kallades Lönneberga. Astrid Lindgren-jul var temat i alla fall. Här var det klassisk jul med rött, grönt, vitt, säckväv och tomtar som gällde!
 
 
Här var det klassiska julblommor. Amaryllis, hyacint, julstrjärna. Kottar, julkulor, skäggiga tomtar och röda skålar. Det här var nog det bordet jag tyckte minst om, dels för att jag inte är en såndär klassisk julälskare, dels för att jag inte riktigt vill tänka på att vi snart är framme vid jul. Men fint var det!
 
Det var verkligen intressant att lyssna på Nicklas och få se alla dessa häftiga arrangemang, buketter och tillbehör. Trots att han pratade mycket om försäljningsstrategier och sådant som kanske inte riktigt rör mig ännu, så var det väldigt givande och jag är jätteglad att jag fick följa med.
 
 
Nicklas avslutade kvällen med att visa denna enorma bukett som vägde närmare 20 kg och som innehöll ALLT! Blommor, kottar, nallar, choklad, snören, rosetter och till och med en vas. Superhäftigt!

Blandad kompott från praktiken

Här kommer lite blandat ifrån vecka 41.
 
I butiken så ses snittkylen över flera gånger om dagen ifall något behöver fyllas på. Jag burkar ta en titt när jag har tid över och eventuellt sopa upp blad från golvet och plocka bort blad som ligger inne i kylen samt ta undan vaser där vi bara har ett fåtal blommor kvar. Då brukar vi försöka arbeta upp dem och istället se till att ha välfyllda vaser i kylen.
 
 
De här roliga echeveriorna hade vi fått in när jag kom tillbaka från Töreboda. De lyser i mörkret! Så himla roliga tycker jag, vi fick gå in i kylrummet och kolla på dem, haha. Sen gjorde Frida ett litet tittskåp framme vid kassan så att kunderna kunde se hur de såg ut i mörkret. Fiffigt!
 
Har fått öva på att göra buketter efter mall. Jättebra för det känner jag att jag behöver öva på. Tycker det är svårt att sätta ihop något snyggt på egen hand när det finns så mycket att välja på. Här gjorde en av floristerna en buktte först och visade hur hon tänker med placering osv och sedan fick jag göra likadant.
 
 
Under vecka 41 var det en begravning för en liten flicka som hade gått bort, och till den skulle det göras en del speciella dekorationer. Jag fick hjälpa till genom att göra tre dekorationer av oasisbollar. En gypsophilaboll och två dianthusbollar. Det var pilligt att täcka hela bollen med gypsophila, men jag gillar sådana där pilliga jobb så det passade mig perfekt.
 
Gypsophilabollen färdig och dekorerad.
 
På torsdagen var det kranskväll på Mobackes där ca 25 stycken hade anmält sig för att komma och göra egna dörrkransar och annat kranspyssel. Där skulle jag ha varit med och hjälp till, men tyvärr blev jag sjuk den dagen. Det var verkligen synd, men jag hann med att göra några kransar att ha som inspiration i alla fall.
 
 Kransar dekorerade med kottar, ljung, poppelblad, torkade äppelskivor samt band och snöre. Limmade fast dekorationerna med limpistol.
 
Fick en beställning av min svärmor på ett höstarrangmang i zinkkruka att ha på bron, så jag gjorde den här planteringen. Använde mig av en minien, prydnadskål, silverek och silvergirlang. I botten la jag ett lager lekakulor, därefter placerade jag ut växterna och fyllde på med jord och sist täckte jag jorden med täckbark. Planteringen skulle kosta runt 200 kr och jag tror att det här landade på ca 250 kr med krukan.

Exponering

På torsdagen delades vi in i grupper för att göra olika arbeten inför öppet hus, som skulle hållas på skolan på lördagen. Några gjorde uteplanteringar, några inneplanteringar, några gjorde buketter och jag och Mathilda fixade med exponeringen ute i butiksdelen.
 
Vi började med att bestämma var planteringarna och buketterna skulle stå och hur vi skulle dela in dem. Vi valde att arbeta med alla rosa planteringar på ett ställe, alla orangea på ett, alla lila på ett osv. Sen var det bara att börja plocka bort den gamla exponeringen. Vi valde att byta tapeter, så de gamla togs bort och nya häftades dit. Städade av montrarna och placerade ut bord och lådor för att få till olika nivåer. Det tog lite tid, men det var himla roligt!
  
 
 
 
 
 
 
 

Låg sorgdekoration

Veckan i skolan gick rasande fort, men var också himla rolig! Under tisdagen fick jag äntligen ta en titt in i Hollandsbilen och se alla vackra blommor. Så mycket fint det finns!
 
 
Sen fick vi lära oss om låg sorgdekoration av Fredrik. Den skulle:
  • vara i dekorativ stil
  • ha radial stickteknik
  • ha en jämn, yttre form (droppformad)
  • vara luftig
  • vara linjebetonad
  • ha regelbunden placering av blommorna
Vi fick preparera cypress i olika storlekar. En lång kivst att ha som bas framåt, två i mellanstorlek för förstärka formen framåt, några mindre för att täcka hållaren med och ett gäng små buntar som vi gaffelskaftade för att använda som mellanstick. Utöver det skulle vi bara anvädas oss av 20 röda rosor och 3-5 kvistar kryssantemum.
 
Fredrik visade först steg för steg, och sedan fick vi göra likadant. Väldigt bra att lära sig en sådan här grej så grundligt för att förstå tekniken och varför man börjar där man gör osv.
 
 
Fredriks grund, rosorna skulle följa en och samma linje men aningen förskjutet i förhållande till varandra.
 
Början av min, den första, långa linjen är utmarkerad med både blommor och grönt.
 
Mitt färdiga resultat. Blev riktigt nöjd med den, även om jag nog hade valt en annan färg på kryssen om det varit möjligt. Men formen blev tydlig och jämn och blommorna bra placerade i förhållande till varandra.