Vecka 39

Här är en snabb genomgång av en del av det jag gjorde under vecka 39.
 
Fick börja veckan med att göra i ordning priser till en tjejkväll som skulle hållas på travbanan. Så det blev både loppbuketter och priser som skulle tävlas ut bland dem som var där och tittade. Ljuslyktan skulle vara första pris.
 
 
 
 
Gjorden en krans på beställning.
 
 
Gjorde några redesbuketter till kylen.
 
 
Redesbukett med germini, hypericum, chrysantemum, dianthus, rosa mm.
 

Så fick jag göra en jätterolig och fri beställning, ett arrangemang till en liten nyfödd pojke. Therese var med och handledde mig och hjälpte mig med hur jag skulle börja och vad jag skulle tänka på. Jag tycker om att arbeta i oasis, det är lättare att få blommorna precis som man vill då. Den här blev jag väldigt nöjd med, dessutom! Germini, eucalyptus, lisianthus, (Eustoma russelianum), veronica och riddarsporre (Consolida regalis) (Eller om det var en stormhatt, Aconitum x cammarun).
 
 
Under helgen var det även invigning av den nyöppnade nattklubben på stan, Nygatan 1, så Kerstin gjorde i ordning ett häftigt arrangemang som skulle levereras dit.
 
 

Fredag 20/9

I fredags var det fullt upp i butiken. Det vanliga som att vattna och fylla på kylarna förstås, och hela tiden mycket kunder ute i butiken. Jag hjälpte en dam att hitta en ampel, vilket gick bra trots att jag inte alls har koll än på vad som finns var ute i de stora lokalerna, jag står ju mest inne i "arbetsrummet" och grejar.
 
Fick i uppdrag att göra både en bukett till Afasiföreningen och en solitärbukett som jag tror skulle höra ihop med en större bukett. Följde även med Ingrid och lämnade blommor till en begravning samt på en liten privat visning på Bollnäs museum av deras nya, häftiga utställning helt skapad i trä, soim Ingrid skulle göra passande blomsterarrangemang till.
 
Passade också på att göra en bukett till mamma som fyllde år i helgen. Fick inte till den riktigt som jag ville, men den blev helt okej ändå. Och mamma blev glad, så det var ju huvudsaken! Jag använde mig av en tvåfärgad Anastasia, röda rosor, kryssantemum, mörkröd kärleksört, nypon, en hortensiakvist, ekblad och aspidistrablad.
 
Den här veckan började med att jag kände mig hängig med ont både i magen och huvudet, så det blev en dag hemma i sängen i måndags. Är fortfarande inte helt hundra, tror det är en förkylning på väg att kicka in, så det var ju tur att det var självstudiedag idag så att jag kan ta igen mig lite till, för i morgon vill jag banne mig iväg igen!
 
Mammas födelsedagsbukett!
 
 

Kranslindning

Redan torsdag, dagarna går fort nu när praktiken är igång. Längtar efter att få åka till Mobackes varje morgon, jag trivs verkligen bra där! Igår när jag kom fick jag börja med att hjälpa till att vattna alla blommor som står i de olika exponeringar i butiken. Sen var det såklart snittning och påfyllning av kylen som gällde innan det var dags för fika och planeringsmöte inför amaryllisutställningen som jag ska få vara med och hjälpa till på. Ska bli jättekul!
 
 
 
Sedan fick jag börja göra några ljungkransar på halmstomme. Har aldrig lindat kransar förut (mer än nån enstaka midsommarkrans), så Frida visade mig hur man gör. Det var lite pilligt innan jag fick in tekniken, men roligt. Hann binda och dekorera två kransar under onsdagen.
 
 
 
Idag fick jag prismärka kransarna och sätta ut dem i kylen till försäljning innan jag fortsatte att göra fler. Gjorde en variant i vit och rosa ljung samt ett par kransar där jag blandade färgad, lila ljung med silverek och "silvertrassel". Även de dekorerades, prismärktes och sattes ut i kylen. Kransen i rosa och vitt blev dessutom såld idag, gissa om jag blev glad att någon ville köpa nåt som jag har gjort!
 
 
Mitt första sålda alster :)
 

Första dagen på praktiken

Så var det äntligen dags att börja på min lärlingsplats. Pirrigt har det varit, men samtidigt har jag längtat dit. Jag har valt att ha min praktik på Mobackes Trädgårdscenten i Bollnäs, som är en stor handelsträdgård med alltifrån en välfylld snittkyl, mängder med krukväxter och allt som behövs för trädgården såsom buskar, träd och redskap, allt i en jättefin och inspirerande miljö.
Jag svängde in en snabbis redan på fredagen för att träffa min handledare Ingrid och för att gå igenom lite inför måndagen såsom arbetstider, bra kläder och var allting fanns i butiken och personalrummen, eftersom Ingrid inte skulle vara där på måndagen.
 
 
Så på måndag morgon klockan åtta var det dags för mig att börja. Blev insläppt av en av de andra floristerna som höll på att plocka ur kylen och ställa i ordning med både nya och gamla blommor, så jag fick direkt börja med att hjälpa till. Lite senare dök även ytterligare en florist upp så vi var tre stycken som hjälptes åt med snittkylen. Blommorna gicks igenom och snittades om och fick nytt vatten. En del sattes åt sidan för att användas till binderier och begravning. Jag snittade upp och prismärkte rosor, nejlikor, kryssantemum, gladiolus, en slags rött gräs, liljor med mera. Sen diskade jag lite vaser och krukor och satte fram på hyllorna i butiken.
 
 
Vansinnigt taggiga rosor!
 
Dagen gick verkligen fort och jag ser fram emot att åka dit igen på onsdag och fortsätta. Idag, tisdag, har jag själstudiedag, vilket vi ska ha en dag i veckan. Känner mig väl omhändertagen och mottagen på Mobackes och tror att jag kommer trivas väldigt bra där!

 
Välfyllda kylar efter första dagen på praktiken
 
 

Begravningsdekoration

Under onsdag och torsdag fick vi lära oss om stående begravningsdekorationer av lärarstudenten Sara. Hon visade hur man bygger upp en dekoration i dekorativ stil och gjorde sedan en bedömning av våra färdiga dekorationer. Väldigt bra att få personlig feedback och kritik så att man får reflektera över vad som fungerar och inte och vad man kan förbättra till nästa gång.
 
 
Sara började med att visa oss hur man bygger dekorationen steg för steg. Dekorationen görs i en oasishållare, som ser ut som en liten bur med ett handtag. Man ska alltid bygga dekorationen på så sätt att hållaren hamnar på höger sida, för då vet alltid begravningsentrepenörerna var handtaget sitter och slipper leta efter det på dekorationen när den ska bäras in i kyrkan.
 
 
Man börjar med att täcka botten med grönt, dels för att gömma oasishållaren, dels för att få en bra bas att jobba utifrån. Längre grenar av cypress placerades ut och sidorna samt framåt och bakåt på dekorationen.
 
 
 
När botten var täckt placerades de högsta blommorna ut, i det här fallet lejongap, sedan fyllde vi på med nejlikor och Anastasia. Dekorationen ska ha en lätt trekantig form och ha en form av midja vid basen.
 
Min första dekoration
 
Min andra dekoration
 
Dekoration nummer två var den som Sara bedömde och hon kom med många bra synpunkter. Den var något för låg väldigt bred vid basen, vilket jag håller med om. Men jag hade täckt botten bra (när man vände upp och ner på dekorationen så syntes inte oasisen) och dekorationen hade en fin och tydlig baksida. Kul att arbeta i oasis och testa på ett lite större projekt!
 
 
 
 

Sorgbukett

Sista veckan i skolan ägnade vi åt att arbeta med olika begravningsbinderier. Vi började med sorgbuketten som Fredrik visade hur vi skulle bygga upp för att få den rätta formen. Buketten ska vara trekantig både när man ser den uppifrån och från sidan, så det gäller att försöka få upp höjden på blommorna som är i basen på buketten och arbeta med mycket mellanstick.
 
 
 
Vi använde oss av Cypress, Nejlika (Dianthus), Kryssantemum (Anastasia), Lejongap (Antirrhinum majus), Harört (Buplerum rotundifolium), Poppel (Eucalyptus cinerea), Aspidistra (Aspidistra elatior), Aralia (Fastia japonica) och Läderblad (Rumohra adiantiformis).
 
 
Eftersom sorgbuketten ska exponeras liggande arbetade vi med den på bordet istället för att göra spriralen i handen som på vanliga buketter i spiralteknin. Först valde vi ut en lämplig gren av cypress att ha som undersida i buketten och byggde vidare utifrån den. För att få en fin form placerade vi lejongap, som är mer trekantiga i formen, i toppen av buketten. Buketten byggdes ut med mellanstick och grönt för att få en vidare form nedtill, och vid basen placerades nejlikorna. Bukette avslutades med exempelvis läderblad som en liten manschett för att få ett snyggt avslut.
 
 
 
Jag hade väldigt svårt att få till den här buketten. Mellansticken jag arbetade med hade mycket korta stjälkar och det var svårt att hålla ihop spiralen och få buketten snygg medan den låg på bordet. Och när jag band den drog den oftast ihop sig så att den förlorade den trekantiga formen. Får fortsätta öva på det.

Livat på landet på Liseberg

Vilken helg det blev! Jag och Eva blev hastigt och lustigt inkallade att följa med och hjälpa till på Livat på landet på Liseberg, som egentligen skulle fixas av den andra lärlingsgruppen, men på grund av sjukdom och frånvaro i den gruppen så krisade det lite med folk. Det var bara att hoppa på tåget på Lördag morgon och dra iväg på Liseberg. Bara tågbiljetterna var en cirkus i sig, men det hoppar jag över just nu.
 
 
I Göteborg mötte vi Maria vid grinden till Liseberg, där vi fick våra inträdesbiljetter och blev insläppta på området strax innan öppning. Sötåsen höll till på stora scenen och där visade de olika utbildningarna upp sig med smakprov och information om inriktningarna. Vid vårt bord fanns information samt blommor till försäljning, så jag fick sätta igång och göra några samplanteringar med en gång. Fick även dekorera ett par Ahlgréns bilar i oasis.
 
 
 
 
Det var sjukt mycket folk på Lisberg den dagen, närmare 31 000 tror jag bestämt. Dock hade folk lite svårt att hitta upp till oss på stora scenen och försäljningen gick inget vidare på lördagen. Lite bättre gick det på söndagen, men det fanns fortfarande mycket kvar när det var dags att packa bussen. Försökte sälja påsar med blandade krukväxter vid stora gatan på Liseberg där de andra marknadsstånden var, men det lyckades inget vidare heller. Folk var inte på humör att bära med sig kassar med blommor och det kan jag förstå, för det var riktigt varmt båda dagarna.
 
 
 
Under söndagen gjorde Sara i ordning en Lisebergskanin i oasis. Visst blev den fin? :)

Bedöming, luftig bukett och rede av björkris

Under onsdagen hade vi Fredrik, som gjorde en fortsatt genomgång av det Anna-Karin börjat på under tisdagen, nämligen luftiga, rundbundna buketter samt nivåbuketter. Sedan visade han ett bedömningspapper som man kan använda för att utvärdera buketter och lät oss komma in till honom en och en och bli bedömda. Nervöst att få en sådan skärskådning av sin bukett och teknik, men väldigt nyttigt märkte jag.
 
Första buketten för bedöming
 
Första buketten jag visade upp var jag inte särskilt nöjd med, och det var inte många punkter på mitt protokoll som fick godkänt. Buketten kändes fyrkantig och kompakt, och Fredrik tipsade mig om att försöka bygga ut den med mer mellanstick, exempelvis ekblad.
 
Några lätta psykbryt senare började jag få lite bättre kläm på det här med luftighet och hur jag skulle gå till väga, och under torsdagen fick jag en ny bedömning av en bukett som jag var väldigt nöjd med, och som fick kanonbetyg av Fredrik. Han tyckte att jag hade förstått hans synpunkter och förbättrat mig, så det var väldigt kul att höra. Det blev viss skillnad på de omdömena kan man säga.
 
 
 
Bukett nummer 2 och 3, samt sista bukettens spiral
 
Under torsdagseftermiddagen fick vi gå ut och klippa grenar av hängbjörk för att göra hjärtformade reden. Mysigt att sitta ute i gräset och ha lektion i det fina vädret. Kvistarna bands samman med färgad spoltråd och sedan fästes en hållare av tejpade ståltrådar i redet. Redet skulle sedan fyllas på så sätt att hjärtformen fortfarande var synlig. Lite krångligt var det att få med hållaren i spiralen och sticka mellan alla små kvistar och trådar, men det gick. Och jag måste säga att jag blev nöjd med min bukett. En röd kryssantmum skulle ha flyttats högre upp för jämnare balans, och blåbärsriset kunde ha trimmats för att man ännu tydligare skulle se hjärtformen. Tyckte att bandet i orange var en fin detalj, och då orange inte är min favoritfärg tyckte jag att det räckte med det och kryssen. Min tanke var en bukett med få men välbelysta blommor och mycket grönt blåbärsris för en extra "höst-och-skogkänsla". Buketterna fick vi ta med hem på fredagen. Hade varit kul att ta med något hem till Edsbyn och visa upp, men så är det när man bor 40 mil från skolan.
 
 
Fredagen ägnades åt färglära på förmiddagen. Väldigt intressant tycker jag. Nog för att jag känner att jag har en uppfattning om vad som passar och inte passar ihop, men det är bra att känna till bakgrunden och färgernas olika effekter och egenskaper. Grönt är exempelvis en passiv färg medan röd är aktiv. Därför passar det sig med mycket grönt till exempelvis röda rosor för att få ett mer harmoniskt uttryck.
 
På eftermiddagen övade jag på nivåbukett, vilket jag inte känner att jag har kläm på riktigt. Övning, övning, övning är vad som gäller!

Butiksrutiner, affärsidé och ny lärare

Det har varit lite trångt i klassrummen den här veckan då alla tre elevgrupper varit inne samtidig och pysslat med olika grejer, så Måndagen bestod till stor del av teori med Fredrik, som varit vår lärare den här veckan när Maria har haft hand om de andra lärlingarna. Vi gick igenom hur en typisk vecka i en blomsterbutik kan se ut, med olika rutiner för städning och skötsel av blommor med mera.
 
På tisdagen hade vi som vanligt företagsekonomi under förmiddagen, där vi fick i uppgift att komma på en egen affärsidé och framföra den för klassen. Min grupp kom på ett presentkoncept som gick ut på att man skulle kunna köpa en komplett present i en blomsterbutik utifrån ett "menysystem" där man valde exempelvis en bukett, något ätbart såsom en chokladask eller en godisstrut och så en bestående gåva som till exempel en nalle eller en liten presentbok. Kul att spåna fram olika idéer sådär.
 
 
Sen på eftermiddagen fick vi besök av Anna-Karin, som tidigare ägt blomsterbutiken Cattleya, som undervisade oss lite i buketteknik och vad man ska tänka på för att göra luftiga buketter i spiralteknik. Blommorna för veckan gick i orange och gul samt grönt, förstås. Nejlika (Dianthus), Germini, Kryssantemum (Chrysanthemum), Fjädersparris (Asparagus Plumosus) och Aralia (Fatsia japonica). Sen hade vi några kvistar Eucalyptus poppel, sprayade i en hemskt, orange ton. Inte mina favoriter, skulle jag vilja påstå.
 
 
Germinin trådade vi för att försöka räta ut stjälkarna som var rejält böjda efter transporten. Man ska undvika att sätta Germini i vatten utan att först tråda dem eller åtminstone stötta upp dem med pappkragar då de gärna böjer sig och är mycket svåra att räta ut när stjälkarna väl är vattenspända. Jag lyckades tråda alla mina germini (med grön nejliketråd 20) utan att bryta av dem. Nejlikorna var det värre med. Bröt av alla utan om en under arbetet, skulle ha trådat dem från början också. Bra lärdom!
 
Testade på att göra luftiga buketter med mycket mellanstick, även om materialen vi fått inte lämpade sig jättebra för den uppgiften kände jag.
 
En ytterst oluftig och ojämn (och ful!) bukett, men det är något som jag har jobbat på och förbättrat under veckan!